Hoe verhoog je het rendement van je werkplaats?

een Stappenplan

door Jeroen Hop
maart 2021

In mijn vorige stuk pleitte ik voor het focussen op de lopende zaken van dealers. Juist dé manier om alle veranderingen zowel financieel als qua tijd aan te kunnen. De 5 redenen hiervoor zijn:

    1. Toename Private Lease
    2. Afname gereden kilometers
    3. Elektrificatie
    4. Toename Occasionverkoop
    5. Toekomstperspectief van de dealer

Makkelijk gezegd: verhoog je rendement. Kan dat wel? Hoe haal je nog meer uit het lopende werk? De winst is uit de werkplaats te halen in 5 stappen.

Stap 1: Zet de monteur centraal

De marge uit verkoop is nihil. Onderdelen, lease en olie dan? Flinterdunne marges of uitstervend. De sleutel voor dealers is om de monteurs centraal te stellen. Je hebt geen extra kosten aan de uren die zij maken. Wordt elk uur volledig in rekening gebracht? Loopt de planning gelijk met de werkelijkheid? Zijn ze de hele werktijd met waarde toevoegende (en dus in rekening te brengen) activiteiten bezig? Vaak niet helemaal!

Stap 2: Maak de monteur mede probleemeigenaar

De winst ligt dus bij het effectief inzetten van de monteurs. De echte winst pak je pas als je monteurs dit ook zo zien. Neem je monteurs mee in wat hun werk betekent voor de klant en het bedrijf. Zowel in waardering als in geld en dus, marge. De centrale vraag in de samenwerking moet zijn; hoe gaan wij samen de waarde optimaliseren?

Stap 3: Voer het gesprek over feiten en resultaten

Het antwoord op hoe waarde te optimaliseren kun je niet geven zonder één en ander meetbaar te maken. Vorm realistische en ook meetbare doelen. Hiermee kun je het juiste gesprek voeren, gebaseerd op feiten. Dit helpt ook gefocust verbeteren. Leidt de verbetering tot het gewenste resultaat? Wat kunnen we nog meer proberen?

Stap 4: Neem aanverwante activiteiten in scope

Focus je hierbij niet alleen op de werkzaamheden van de monteur. Het is wel goed om hiermee te beginnen. Als deze werkzaamheden geoptimaliseerd zijn, kijk dan naar de raakvlakken met andere afdelingen of teams. Hoe loopt het onderlinge proces? Kan de monteur waarmaken wat de service adviseur belooft? Hoe is de samenwerking met het magazijn en is de onderdelenvoorraad toereikend?

Stap 5: Houd deze manier van werken vol

Deze werkwijze levert direct resultaat op. Hoe langer je dit volhoudt, des te kleiner de directe winst. Je hebt immers de grote brokken al verbeterd. Het kost steeds meer moeite de laatste details aan te pakken. Het makkelijkst is dan om de status quo te accepteren. Niet doen! Gemiddeld duurt het 100 dagen voordat iemand ander gedrag eigen heeft gemaakt. Houd dus vol en maak continu verbeteren een dagelijks proces.

Hierbij heb je de handvatten om het rendement van je werkplaats te verhogen. Wil je weten wat dit oplevert in de praktijk? Mail of bel mij even!

Jeroen Hop
Procesversneller
06 - 1125 2969