5 redenen

om nu het rendement van je werkplaatsen te verhogen

werkplaats

door Jeroen Hop
januari 2021

In 2020 namen online sales, occasionverkoop en private lease een enorme vlucht. De OEM’s elektrificeren de vloot. Het dealerlandschap gaat op de schop. Wil je als dealer meedoen en relevant blijven, dan vergt dit een flinke investering in tijd en geld. Waarom moet je dan juist op de lopende zaken focussen?

Reden 1: Toename Private Lease

Private Lease heeft de particuliere verkoop al ingehaald en blijft sterk groeien. De concurrentie wordt heviger, dus moeten de leaseprijzen laag gehouden worden. Dit kan alleen met strakke prijsafspraken met de dealers voor schade, reparatie en onderhoud. Dit drukt de marge van diezelfde dealers, die toch al laag waren. Meedoen en winst maken kan alleen als je het intern optimaal inricht.

Reden 2: Daling gereden kilometers

Toegegeven, het dalende aantal gereden kilometers per persoon komt mede door Corona. De verwachting is echter dat thuiswerken blijvend is. Hierdoor is het rijdend wagenpark minder snel toe aan reparatie en onderhoud. Goed idee dus om er per doorgang het maximale uit te halen.

Reden 3: Elektrificatie

Het is algemeen bekend dat een elektrische auto minder onderdelen bevat en hierdoor minder reparatie en onderhoud behoeft. Ook slurpt een elektrische auto geen zwart goud. Het duurt nog even, maar het aantal verbrandingsmotoren daalt gestaag. Reden genoeg om alles uit de reparatie en onderhoud van auto’s met verbrandingsmotoren te halen, zolang het kan.

Reden 4: Toename occasionverkoop

Door Corona is de nieuwverkoop gedaald en de occasionverkoop toegenomen in 2020. Tijdelijk effect? In ieder geval een veroudering van het rijdend wagenpark. En dus een tijdelijke piek in reparatie en onderhoud. Benut deze ‘Coronabonus’ optimaal, in aantallen en marge.

Reden 5: Toekomst van de dealer

De klant raakt langzaam gewend aan het online kopen van de auto. De importeurs lanceren plannen die het aantal salesvestigingen sterk verlagen. Aftersales blijft daarom de levensader van de dealer. Maak de levensader daarom zo gezond mogelijk en laat er veel bloed (lees: auto’s) doorheen stromen!

Al met al genoeg redenen om nu het rendement van je werkplaats te verhogen. Maar hoe doe je dit dan? Daar ga ik komende maand in mijn volgende stuk op in.

Wat vind jij van deze ontwikkelingen? In hoeverre ben je het met mij eens? Laat het mij weten via email of bel mij even!

Jeroen Hop
Organisatieversneller
06 - 1125 2969